Як обрати спальник

Температурний режим

Основна характеристика спальника - це температурний режим.
Температурний режим спальника зазвичай має наступні позначення (відповідно до стандарту EN 13537, але виробники можуть використовувати і інші характеристики):

  • T max (Upper limit) - верхня максимальна температура навколишнього середовища, при якій середньостатистичний чоловік буде комфортно спати без надмірного потовиділення.
  • T comfort (температура комфорту) - мінімальна температура навколишнього середовища, при якій середньостатистична жінка буде комфортно спати всю ніч, не відчуваючи холод. Для вибору спальника необхідно використовувати цей показник.
  • T limit (Lower limit) - температура навколишнього середовища, при якій середньостатистичний чоловік буде спокійно спати всю ніч, не відчуваючи холод.
  • T extreme - нижня температура екстриму, при якій середньостатистична жінка не замерзне протягом 6-ти годин, але може наступити переохолодження, всю ніч буде відчуватися сильний холод, про сон можна забути. Ніколи не використовуйте цей показник для вибору спальника.

Для визначення даних температур:

  • узяті нові спальники зі «свіжим» утеплювачем, а після декількох походів - перенесення і зберігання в чохлі, прання і т.д. утеплювач гріє гірше;
  • їх випробовували здорові середньостатичні чоловіки і жінки з правильним раціоном харчування, що не втомлені після походу. Крім того є індивідуальні особливості вашого організму - потовиділення, переносимість холоду, вага і т.д .;
  • при цьому потрібно врахувати, що спати потрібно в чистій термобілизні або в кофті з довгими рукавами і в штанах.

Тому необхідно робити поправку на кілька градусів.

Типи спальних мішків

За формою мішка спальники діляться на два типи.

  • «Ковдра» - спальник прямокутної форми, можна зістебнути або навпаки використовувати як ковдру, буває з капюшоном і без. Іноді можна зістебнути два таких спальника разом. Зручно спати в будь-якому положенні. Призначений для нескладних походів влітку та в міжсезоння.
  • «Кокон» - спальник анатомічної форми: широкий в плечах, звужується до ніг, облягає тіло і зберігає тепло. Має капюшон зі стяжкою - закриває голову і не дає холодному повітрю проникнути всередину спальника. Звужена форма забезпечує меншу вагу і об'єм спальника.

Матеріал наповнювача

Від якості наповнювача залежить теплові характеристики і вага спального мішка.

  • Гусячий пух ідеально зберігає тепло, але легко вбирає вологу і довго сушиться. Згодом пух скочується і втрачає теплозахисні властивості.
  • Синтепон - простий і дешевий наповнювач. Менше вбирає вологу, але погано зберігає тепло і збивається в грудки після прання.
  • Спеціалізовані синтетичні наповнювачі (файбертек, холлофайбер, тінсулейт, поларгард і т.д.) - в них буде тепло і при великій вологості, швидко сохнуть, добре прати, довго не втрачають свої властивості.

Зараз виробляють величезну кількість спальників з різних матеріалів, під будь-який зріст, полегшені, розширені, з комірами, подушками і т.д., тому вибір за вами.

Хороших вам подорожей!