Рафтинг на Чорному Черемоші

Чорний Черемош тече по мальовничій карпатській долині з крутими схилами. Чорний Черемош має багато приток, найбільші з яких: Дземброня, Шибена, Бистрець, а їх витоки знаходяться високо на схилах Чорногори.

За красивою гуцульської легендою, річка Черемош - Священна Ріка гуцулів - несе свої води від Українських Карпат до Чорного моря і з'єднує гуцулів з усією Україною та цілим світом.

 

Рафтинг на Чорному Черемоші - помірно екстремальний відпочинок в Карпатах, доступний переважно з квітня по жовтень.

Рафтинг на Черемоші не вимагає спецпідготовки - необхідний інструктаж проводить інструктор перед сплавом (діти приймають участь на розсуд інструктора або за скороченою програмою).

Навесні рівень води в Чорному Черемоші зростає завдяки талому снігу з гір. Однак сприятливі для рафтингу періоди трапляються і влітку під час сильних і тривалих опадів.

Річка Чорний Черемош на ділянці с. Дземброня - с. Красник (10 км) є гарантовано придатною для сплавів в будь-який теплий сезон. Саме цим і обумовлена найбільша її популярність серед любителів активного відпочинку на білій воді. Цей відрізок охоплює такі пороги, як Дземброня, Дідів Лікоть, Біла Кобила, Гучок (або Малий Гук), Гук.

Пороги Чорного Черемошу зараховують до II - III категорії складності. При середньому рівні фізичної підготовки і проходженні коротких навчань та тренувань навіть люди без досвіду можуть здійснити самостійний сплав на надувних маломірних човнах (1-, 2- і 3-місних надувних каяках).

Зазвичай, для рафтингу Чорним Черемошем використовують 6-8-місні рафти, надувні каяки (одно-, дво- або тримісні), а також туристичні катамарани (двох-, чотирьох- і шестимісні). Для людей, які мають належний досвід і підготовку, - доступні сплави на поліетиленових white water каяках.

Рафтинг на Чорному Черемоші вимагає використання спеціальних засобів безпеки і спорядження: жилети, шоломи і одяг для сплаву. Вибір одягу для рафтингу або каякінгу залежить від температури повітря і води, а також плавзасобу. Оптимальним варіантом для сплавів по гірських річках в Україні вважаються неопренові комбінезони, шкарпетки і рукавиці для захисту від переохолодження і дрібних пошкоджень, які можливі в разі падіння в воду, перевертання або самосплаву.