Похід по Горганам

Горганськы гори засіяні характерними кам'яними сірими розсипами, вкритими зеленим мохом. Горгани - заповідна зона, визнана чи не найбільш дикою на всій території Карпат з її зачарованими грибними моховими лісами і вузенькими стежками, заплетеними косами коренів, заростями ялівцю і сосонок.

Горгани - популярні і дикі одночасно. Тягнуться на цілих 80 км і розкинулися на 40 км в ширину. Ходити - не переходити! Це хоч і не високі, але важко прохідні гори через значні перепади висот і кам'яны поля, якими часто усипані всі гірські маківки.

Гірський масив Горгани - це частина однойменного природного заповідника: вікові праліси, рослини з Червоної книги, різноманітний тваринний світ. Тут водяться олень благородний, ведмідь, вовк або рись. На популярних туристичних маршрутах їх зустріти - величезна рідкість, але ймовірність наштовхнутися на подряпані стовбури дерев, сліди хижака на вологому грунті або почути виття є.

Туристичні маршрути часто перетинають струмки, кам'яні розсипи ( "греготи") або повалені стовбури дерев, які не втрималися корінням за камені. Схили простелені мохом, який при ходьбі пружинить і прогинається: ступаєш м'яко і безшумно, як по перині. Висока вологість, терпкий запах хвої і густий аромат грибних місць. Природа - просто як у "Володарі кілець"!

Ходити в Горгани можна в будь-який час року. Тут безліч цікавих насичених маршрутів, які можуть тривати від одного дня до тижня і довше.

На один день можна легко піднятися на полонину Хом'яків або полонину Явірник, до гори Хом'як або синці. А можна податися на вершину Грофа, де зупинитися в одному з перших в Карпатах побудованому в 30-х роках минулого століття туристичному притулку на полонині Плісце. Дуже красиві маршрути в походах до вершин - Мала Сивуля і Велика Сивуля, Ігровець, Довбушанка.

Буде цікаво пройтися до озера Росохан або до озер хребта Аршиця з кришталево-чистою водою яскравого смарагдового відтінку, побачити красень - водоспад Женецький Гук.

В Горганах також поширене сироваріння (як і у всіх Карпатах). В колибах на полонинах можна купити дуже смачний сир (наприклад, вурду).