Сходження на Говерлу

Справжньою окрасою як Українських Карпат, так і всієї України є високогірний хребет Чорногора, у складі якого знаходиться найвища точка України - гора Говерла (2061 м). Крім Говерли, тут знаходяться ще чотири вершини, висота яких перевищує 2000 метрів - Чорна Гора (2028 м), Петрос (2020 м), Гутин Томнатик (2013 м), Ребра (2002 м).

Хребет Чорногора є головним ландшафтним компонентом та популярним екскурсійним об'єктом Українських Карпат, який відвідують тисячі туристів, альпіністів і вчених з багатьох країн світу.

Гора Говерла має правильну пірамідальну форму.

У перекладі з угорської ця назва означає "сніжна гора". Вершина її насправді сніжна. Та й погода тут часто змінюється: сніг на Говерлі серед літа - не дивина.
На схилах гори - форми плейстоценового заледеніння, каменепади. Бувають снігові лавини. Складається з пісковиків і конгломератів. Вкрита альпійськими луками, чагарниковими пустками, місцями - кам'яні осипи. Біля підніжжя - водоспад, один з витоків Пруту. Знаходиться в межах охоронної зони Карпатського заповідника.

Вершина Говерли являє собою невеликий плоский майданчик, який дає унікальну можливість любуватися навколишнім ландшафтом у радіусі 360 °. З вершини Говерли прекрасно видно весь Чорногірський хребет, що тягнеться звідси на південний схід.

Комбінація зелених і синіх відтінків віддалених карпатських хребтів залишає в пам'яті людей, що побували на Говерлі, незабутнє враження. Звідси добре видно безліч гірських селищ, струмочків, озер, а також стежок, що віялом сповзають з гір і губляться в лісистих схилах.

Гора Говерла - популярний об'єкт літнього та зимового туризму, особливо в останні роки.

Перший туристичний маршрут зі сходженням на гору був відкритий в 1880 році.

Основні маршрути на Говерлу включають сходження зі сторони т / б «Заросляк», з боку урочища Козменщик і по гребеню Чорногірського хребта як зі сторони гори Петрос, так і з боку гори Пожижевська. Взимку альпіністським сходженням на Говерлу присвоєна категорія 1А.